איל פלד
אוצרות: מיכל מור
תאריך פתיחה: מרץ, 2015 | תאריך סגירה: אפריל, 2015
איל פלד, המוכר מתכניתו "מסע עולמי", עבר בשנת 2008 אירוע מוחי קשה שגרם לשיתוק בפלג גופו הימני ולאובדן כושר הדיבור – אפאזיה. הרצון העז להמשיך את מסעותיו למרות מוגבלותו, מצא את ביטויו באמצעות הטלפון החכם – iPhone – שתחת ידו הפך לכלי ביטוי ויזואלי למחשבות הכלואות בתוכו. בעת נסיעה ברכבו צדות עיניו של איל אובייקטים מיוחדים בסביבתם הטבעית. הוא עוצר ומצלם. לעיתים הוא מסובב את הרכב, נוסע הלוך וחזור ובוחן זוויות שונות עד אשר נקבעת הזווית הנכונה לצילום. מוגבלות תנועתו מאלצת אותו לצלם בידו השמאלית מבעד לחלון המכונית. תצלומיו מציגים מגוון רחב של אובייקטים במיקומים שונים ברחבי הארץ. החיבור לעצמים המצולמים, לדבריו, נעשה בשני שלבים: בראשון, צילום העצמים בסביבה הטבעית שלהם, ובשני, התבוננות מושכלת בצילום, המהווה תפיסת אובייקט אישית יותר, הקרובה ללבו. עבודותיו נעות בין הרצון לעוף לנטיעה בקרקע, בין כמיהה לחופש ולעצמאות לבין דחיסות וסגירות.
אפאזיה היא תסמונת הנגרמת בעקבות נזק מוחי, בעיקר שבץ, המתרחש לרוב באזורים מוחיים הממוקמים בהמיספרה השמאלית של המוח ונקראים "אזורי השפה" ("אזור ברוקה" ו"אזור ורניקה") ומשבש את יכולת הדיבור. פגיעה באזור ברוקה נקראת "אפאזיה מוטורית" והיא מתאפיינת בקושי בדיבור רציף. אנשים הסובלים מאפאזיה מוטורית מדברים במשפטים קצרים ומקוטעים ומתקשים למצוא את המילה שבה הם רוצים להשתמש על מנת להביע את עצמם. אנשים אלה מבינים באופן מלא את דבריהם של אנשים אחרים, ועל כן מודעים להפרעה שממנה הם סובלים ופעמים רבות חשים תסכול מכאיב ונמנעים מתקשורת בינאישית מילולית. אפאזיה מוטורית מלווה פעמים רבות בשיתוק או חולשה של הצד הימני של הגוף. פגיעה באזור ורניקה נקראת "אפאזיה סנסורית" והיא מתאפיינת בדיבור שוטף, אך מבולבל וחסר משמעות. באפאזיה זו ישנה פגיעה גם בהבנת שפה ולכן אנשים הסובלים ממנה אינם מודעים לבעיה שלהם. פגיעה בשני אזורי השפה נקראת "אפאזיה גלובלית".
כוחו של המוח טמון בעבודת צוות של קבוצות תאי עצב המרכיבים אותו. כל פעילות מוטורית וקוגניטיבית צומחת מתוך שיתוף פעולה בין תאים רבים באזורים שונים במוח. במרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית נחקר שיתוף פעולה זה מדי יום על-ידי חוקרים מתחומים שונים הפועלים באותו מסדרון: תיאורטיקנים, אנשי מדעי המחשב, פסיכולוגים קוגניטיביים וביולוגים. סינרגטיות יוצאת דופן שכזו מובילה לתובנות חדשות בנושאי התנהגות, כישורים אנושיים, מחלות ופגיעות מוחיות ושיטות חדשניות לשיקום וטיפול באנשים בעלי לקות מוחית. בין הנושאים הרבים הנחקרים במרכז מתבצע גם מחקר על שפה אנושית – ייחודיותה, המבנה שלה ופגיעה בהפקתה והבנתה.
התערוכה הופקה בתמיכתו של מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית.
אוצרת: מיכל מור
הפקה: אלונה שני-נרקיס
איל פלד, יליד ירושלים, קצין חינוך וידיעת הארץ בצבא ואיש טלוויזיה וקולנוע מאז סיום לימודיו האקדמיים, הדריך עשרות טיולים ברחבי העולם במשך שנים רבות. בשנת 1994 יזם ויצר את "מסע עולמי עם איל פלד" ובמסגרת זו מיזג את שתי אהבותיו ומיומנויותיו: טיולים בעולם וטלוויזיה. איל היה התסריטאי, הבמאי, המפיק והמגיש של התכנית בשנים 1994-2007.
באפריל 2008, בעת שנתו, לקה איל באירוע מוחי קשה, שפגע הן ביכולות הדיבור שלו והן ביכולות התנועה וממנו הוא משתקם עד היום.